Je bekijkt nu De geschiedenis van het barbecueën
  • Bericht gepubliceerd op:18/03/2023

De geschiedenis van het barbecueën

Een heerlijk BBQ, wie wil dat nu niet? Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer de temperatuur stijgt en je heerlijk met een stel vriendin achter thuis zit. De kans dat je ook deze zomer weer de nodige stukken vlees op de welbekende gril gooit, die is waarschijnlijk vrij groot. Waar de één kiest voor gemak, kiest ze ander voor de luxe van een volledige verzorgde BBQ op locatie door de BBQ specialist. Toch liever zelf achter de gril staan? Dat kan, met de verschillende pakketten is voor ieder wat wils. Zo kun je kiezen uit het budget pakket, maar kun je ook kiezen voor een medium of luxe pakket. Ondanks dat het barbecueën vandaag de dag nog steeds zo immens populair is, weten veel mensen helemaal niet dat het eigenlijk één van de oudste manieren is om voedsel te bereiden. Weliswaar niet op van die luxe grillplaten zoals we deze tegenwoordig kennen, maar stokend boven een klosje hout. Speciaal daarom gaan we wat dieper in op de geschiedenis van het barbecueën.

De oorsprong van de BBQ

Zoals we al hebben aangegeven, is barbecueën een van de oudste kooktechnieken ter wereld en heeft door de jaren heen een lange en gevarieerde geschiedenis. In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong en evolutie van barbecuen, van de prehistorie tot vandaag. De oorsprong van barbecueën gaat terug tot de prehistorie, toen mensen begonnen met het koken van voedsel boven open vuur. Dit was een eenvoudige manier om voedsel te bereiden en te conserveren. Door voedsel boven een vuur te roosteren, werd het vlees gaar en werden bacteriën gedood, waardoor het langer houdbaar werd.

Evolutie van het barbecueën

In de loop der tijd is barbecueën geëvolueerd en zijn er verschillende technieken en methoden ontstaan. In de 16e eeuw introduceerden Spaanse ontdekkingsreizigers varkensvlees en rundvlees in Amerika, en deze werden al snel populaire vleessoorten voor barbecueën. De traditionele barbecue-saus werd ontwikkeld in de 17e eeuw, toen Europese kolonisten suiker, azijn en kruiden toevoegen aan de lokale tomaten, om zo een unieke saus te creëren. Sauzen staan ook bij de BBQ specialist vandaag de dag nog altijd centraal.

In de 19e eeuw werd de barbecue populair in het zuiden van de Verenigde Staten, waar het werd geassocieerd met sociale evenementen en familiebijeenkomsten. In deze periode ontstonden er verschillende regionale stijlen, zoals de Carolina-stijl, waarbij varkensvlees wordt gebruikt en de Texas-stijl, waarbij rundvlees de hoofdrol speelt. Het leuke hieraan is, is dat we een groot deel van deze gerechten ook tegenwoordig nog steeds terug zien op de gril. Onze braadmeesters op locatie zijn daarom een perfecte toevoeging op ieder BBQ feestje. Niet alleen nemen ze het lekkerste eten mee, maar weten ze ook als geen ander hoe ze het moeten bereiden.

In de 20e eeuw werd barbecueën steeds populairder en werden er nieuwe technologieën en hulpmiddelen ontwikkeld om het koken te vergemakkelijken. In de jaren 50 werd de Weber-grill uitgevonden, waardoor het koken op een barbecue veel gemakkelijker werd. Later werden er ook andere barbecues ontwikkeld, zoals de gasbarbecue en de elektrische barbecue.

Barbecueën anno 21e eeuw

In de 20e eeuw werd barbecueën steeds populairder en werden er nieuwe technologieën en hulpmiddelen ontwikkeld om het koken te vergemakkelijken. In de jaren 50 werd de Weber-grill uitgevonden, waardoor het koken op een barbecue veel gemakkelijker werd. Later werden er ook andere barbecues ontwikkeld, zoals de gasbarbecue en de elektrische barbecue. Waar velen het associëren met de zomer, kun je natuurlijk ook gaan voor een heerlijke winter BBQ. Ook zien we dat veel mensen een flink stuk vlees uren laten garen op de BBQ om het vervolgens lekker warm binnen op te kunnen eten.

Organiseer je eigen BBQ

Nu je tot in detail alles weet over de geschiedenis, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Speciaal daarom geven we je daarom ook direct wat handige tips voor wanneer je je eigen BBQ feestje wilt organiseren deze zomer.

Plan de BBQ goed vooruit

Het is belangrijk om de BBQ goed vooruit te plannen. Dit betekent niet alleen dat je op tijd de uitnodigingen moet versturen, maar ook dat je moet nadenken over de locatie, de benodigde materialen, de hoeveelheid eten en drinken en de sfeer die je wilt creëren. Zorg er ook voor dat je rekening houdt met eventuele dieetwensen van je gasten, zoals vegetarisme of glutenintolerantie.

Zorg voor een goede BBQ en de juiste tools

Een goede BBQ is de basis voor een geslaagd feestje. Investeer daarom in een BBQ van goede kwaliteit en zorg ervoor dat je de juiste tools hebt om het vlees en de groenten te bereiden. Denk aan een tang, spatel, borstel en thermometer.

Kies de juiste soorten vlees en groenten

Bij een BBQ draait het natuurlijk om het vlees, maar vergeet ook de groenten niet. Kies voor verschillende soorten vlees, zoals hamburgers, worstjes, kippenvleugels en spareribs. Voor de vegetariërs kun je bijvoorbeeld tofu, groenteburgers en gegrilde groenten op het menu zetten. Varieer ook met verschillende soorten sauzen en marinades voor extra smaak.

Besteed het uit aan de BBQ specialist

Als je een BBQ organiseert voor een grote groep mensen, is het aan te raden om een braadmeester in te huren. Zo bespaar je niet alleen tijd en werk, maar kun je zelf ook optimaal genieten van het feest. De braadmeesters van de BBQ specialist weten als geen ander hoe het eten moet worden bereid, waardoor niet alleen jijzelf, maar ook je gasten het als een complete ervaring zullen ervaren. Bestel naast een heerlijk vleespakket dus ook direct een braadmeester, zodat je zelf geen zorgen hoeft te maken over het bereiden van het eten. Als je nog vragen hebt of andere zaken wilt bespreken, aarzel dan niet om direct contact met ons op te nemen!